GDPR – vysvetlenie a čo to pre vás znamená

   

25. mája 2018 vstúpilo do platnosti Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady EÚ 2016/679, známe predovšetkým pod skratkou GDPR. Toto nariadenie sa dotkne bánk, prevádzkovateľov e-shopov, poskytovateľov služieb a v podstate každého používateľa internetu - vrátane našich zákazníkov. V skratke vám preto vysvetlíme, čo je to GDPR a zároveň si stručne načrtneme, čo to pre vás znamená.

 

Čo je to GDPR?

GDPR je skratka anglických slov General Data Protection Regulation (v preklade Všeobecné nariadenie o ochrane údajov). Je to právne záväzná regulácia Európskeho parlamentu a Rady EÚ, ktorá zavádza úplne nové pravidlá v oblasti ochrany osobných údajov. Nariadenie GDPR bolo schválené v roku 2016, pričom v máji 2018 iba nadobúda účinnosť.

 

Primárnym cieľom nariadenia je zvýšiť ochranu osobných údajov ľudí v Európskej Únii. V podstate ide o užitočný nástroj, vďaka ktorému sa o spracovaní svojich osobných údajov môžete dozvedieť čo najviac.

 

Avšak samozrejme cieľom je aj to, aby firmy začali brať problematiku ochrany osobných údajov vážnejšie. Spoločnosti, ktoré nariadenie nedodržia môžu v závislosti od závažnosti porušenia obdržať pokutu až 4 % z celkového obratu alebo 20 miliónov €. Vždy podľa toho, ktorá suma je vyššia.

 

Ako sa vás GDPR dotýka?

Je potrebné si uvedomiť, že vaše osobné údaje sú spracovávané denne pri rôznych situáciách. Napríklad pri vybavovaní vašej objednávky tonerov v našom e-shope alebo pri rozosielaní informačného newslettera. Hromada vašich údajov sa nachádza aj u mobilného operátora alebo v banke. Nová právna úprava sa týka všetkých subjektov, ktoré spracovávajú vaše údaje.

 

Základná definícia GDPR, ktorú by ste mali poznať

Ako používateľ internetu máte pri bežnom prehliadaní stránok a e-shopov nasledovné práva.

·        Právo odmietnuť spracovanie osobných údajov.

·        Právo na opravu svojich osobných údajov.

·        Právo na prístup ku svojim osobným údajom.

·        Právo na obmedzenie spracovania svojich osobných údajov.

·        Právo na vymazanie svojich osobných údajov aj s informáciou, ako sa vymazanie uskutoční, kedy a tiež dôkaz o tom, že sa to podarilo.

 

Ak by sme to mali zhrnúť, tak GDPR pre vás znamená lepší spánok. S vašimi údajmi zverenými prostredníctvom internetu (a nielen tam) sa jednoducho začne zaobchádzať s vyššou ostražitosťou a plnou vážnosťou.

Chceli by ste vedieť ešte viac? Na webstránke Úradu na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky nájdete podrobné informácie o GDPR.

INFORMÁCIE O E-SHOPE

ASHARIA, LIGHTPARK

Račianska 90 
Bratislava 831 02, SR

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon

Zaregistrujte sa teraz na našom e-shope, staňte sa členom klubu ASHARIA, vyplňte registračný formulár aj pre odber noviniek .

* Zľavu nie je možné si uplatniť na už zľavnené produkty.

© 2020 by ASHARIA